Pilko sisältö annospaloihin

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Tieto kohtaa monenlaisia esteitä matkallaan ihmiseltä toiselle. Ensimmäinen kriittinen vaihe on jo tietoa vastaanotettaessa, sillä satunnainen tarkkaavaisuutta häiritsevä asia voi katkaista tien työmuistiin, jossa tietoa käsitellään ennen kuin se siirtyy pitkäkestoiseen muistiin.

Työmuistiin mahtuu kerralla muutama mieltämisyksikkö – nykytiedon mukaan n. 4 kpl. Työmuistin urakkaa voi helpottaa pilkkomalla muistettavaksi tarkoitettu asia sopivan kokoisiin osiin (chunking). Esitysmateriaalissa tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että vähennät yhdellä sivulla olevaa sisältöä, esität monimutkaiset kuviot paloittain ja koko esityksen tasolla huolehdit siitä, että aineisto on jäsennelty selkeästi.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Mieltämisyksikön koko ei kuitenkaan ole vakio. Sen koko riippuu mm. siitä, paljonko viestin vastaanottaja tietää ennestään aiheesta. Asiantuntijan mieltämisyksikkö on suurempi tietokokonaisuus kuin aloittelijan tai maallikon. Taas palataankin kohderyhmän tuntemisen merkitykseen: kun tiedät kenelle pidät esityksen, voit ”annostella” sisällön kohderyhmälle mielekkäällä tavalla.

Jaa Facebookissa!
Jaa Twitterissä!
Jaa Linkedinissä!
Jaa Pinterestissä!
Seuraa Youtube-kanavaa!
Lähetä linkki kaverille!
ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus etätyö Evernote Excel Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat koulutus kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö muistikirjaohjelma office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki presentaatio Prezi Prezi-koulutus sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visuaalinen ajattelu visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa